måndag 19 februari 2018

Det gamla kraftverket

Den här lilla bildserien är också tagen i Överum, och hade väl kunnat heta "Välkommen till Överum, kapitel 3", men jag tyckte byggnaden var så pass speciell att bilderna får stå för sig själva.
1 kommentar:

  1. Tänk vad man kan få reda på genom Internet, jag la ut ett par av ovanstående bilder på FB-gruppen Övergivna platser och frågade om det var fler än jag som tyckte det här påminner om ett litet, men gammalt och övergivet, kraftverk. Och det var det, det var t.o.m. folk som kände till det, och delgav lite info. Bl.a. var det en John Eklund som skrev:
    " Kraftverk byggt 1916-1917. Utrivet sedan 1960-/1970-talet förmodligen (bild finns från 1979 och då var det öde). Den genomgick en varsam upprustning för en del år sen. Effekten var 120 kVA. Så här skriver Bengt Spade & Lasse Brunnström: "Liten, originellt utformad kraftstation, helgjuten i betong, till och med turbinens tryckskåp av betong. Sveriges enda kraftstation där den armerade betongen använts för att ge maskinhuset en avancerad konstnärlig gestaltning. Fasadgjutningen är fascinerande med skengavlar i form av sirliga voluter och strama maskinhusfönster, omgivna av dekorativa geometriska murförkroppningar. Projektör och arkitekt är ingenjör John Gjers, Arboga. ... Kraftstationen utgör ett förnämligt prov på ett formsättningsarbete som påminner om den teknik som användes vid bruket för tillverkning av gjutjärnsprodukter. Eftersom det var brukets eget folk som byggde kraftstationen ligger det nära till hands att tänka sig att man såg det som en utmaning att tillämpa sina yrkeskunskaper även i detta sammanhang."
    Tack för den infon, John Eklund!

    SvaraRadera